10 top tech tips voor een geslaagde zomerstart van je zwembad

De lente kijkt al om het hoekje en de skilatten staan nog maar net opgeborgen of je kinderen beginnen al te vragen wanneer ze eindelijk kunnen zwemmen in het mooie zwembad in de tuin.
Maar heeft je zwembad en de installatie de winter goed doorstaan?

Er zal gekuist moeten worden, dat is zeker maar de technische installatie moet je ook goed bekijken voordat er gezwommen kan worden.

Hier zijn 10 tips om het opstarten van je zwembad vlot en veilig te laten verlopen

 1. Visuele controle van de installatie
  Begin met een visuele controle van de filter installatie en kijk of de filtermand van de filterpomp leeg is. Kijk of de skimmers aan het zwembad vrij zijn en alle andere filter elementen.
 2. Rubber dichtingen en koppelingen
  Kijk of rubberen pakkingen op de pomp en/of de filterton niet verduurd zijn geraakt door de koude. Soms is het beter om deze preventief te vervangen dan te wachten tot ze beginnen te lekken. Als ze nog goed zijn is het een goed idee om deze in te vetten met silicone vet.
 3. Zet alles open
  Start de filterpomp eerst als het waterniveau op pijl is is en alle toeloop kranen van het filtercircuit open staan.
  Vergeet ook niet de meerwegkraan juist te zetten!
  TOP TECH TIP: In de meerwegkraan zit ook een rubberen pakking die na lang te hebben stilgestaan soms kan verharden. Voel goed aan of de hendel soepel beweegt en niet blijft plakken.
 4. Start de pomp voorzichtig
  Nadat je er zeker van bent dat alle kranen juist staan kan je eindelijk de filterpomp inschakelen maar let er goed dat of de pomp tijdig volloopt met water en de druk goed opkomt. Dit kan na de winter soms wat langer duren maar mag ook niet te lang want anders loop je kans dat de pomp verbrandt. Soms is het goed om de pomp met water te vullen alvorens te starten.
  Luister ook naar de geluid dat de pomp maakt.
 5. Kijk nog eens naar de dichtingen en koppelingen
  Kijk goed of er geen lekken ontstaan aan de koppelingen nadat alles onder druk komt te staan. Tijdens de koude maanden wil er wel eens wat loskomen door in te krimpen en terug uit te zetten van de plastieken onderdelen.
 6. Spoelen en filteren.
  Als alles goed lijkt en de installatie op druk is gekomen zonder lekken of drukverlies kan je de eerste spoeling van het jaar beginnen. Olé!. Vergeet niet om het spoelwater te compenseren met vers water bij te vullen. Herhaal dit meermaals over de volgende dagen want alles wat loskomt van algen (met chloor shocking) zal uiteindelijk in de zandfilter terecht komen.
 7. Vind dat verborgen waterlek
  Je zal dus de pomp enkele dagen continue willen laten draaien om de water goed te krijgen maar let toch goed op dat het waterniveau in het zwembad niet mysterieus begin te dalen.
  Kleine lekken (in de meerwegkraan bijvoorbeeld) kunnen het waterverbruik onnodig de hoogte doen gaan en mogelijks schade veroorzaken aan de filtratie en het rolluik. En je portemonnee.
 8. Systeem druk in het oog houden
  Een volle filter zal zich uiten in een oplopende druk van het systeem dus wees er tijdig voor herhaaldelijk te spoelen.
  Komt de druk niet hoog genoeg of zakt deze plots weg wil dat zeggen dat er iets mis is in de aanvoerkring naar de pomp toe. en heb je mogelijks te maken met een verstopping of een breuk rond de skimmers.
 9. Tijdsklok en warmtepomp instellen
  Tot slot mag je niet vergeten om de tijdsklok op het filter goed te zetten en eventueel ook de instellingen van de warmtepomp/verwarming na te kijken.
 10. Het rolluik
  Met al dat nakijken en spoelen van de filter zijn we haast het rolluik vergeten want ook hier is het uitkijken geblazen als je het voor de eerste keer na de winterstop bedient.
  Kijk uiteraard goed dat er geen taken of verloren speelgoed van de vorige zomer ergens in terecht is gekomen alvorens het volledig te laten openen/sluiten en let er ook op of het nog op dezelfde plaats stopt als je het gewoon was. Sommige systemen werken immers met een mechanische eindeloop die soms terug afgesteld moet worden.

Als alles goed lijkt te lopen en het water begint op te klaren (met eventueel een chloor shock) kan je eindelijk beginnen  met het opwarmen van het zwembad zodat alles klaar is voor de eerste duik van het jaar.

En als je dit allemaal vlotter wilt doen gaan met een overzichtelijke app en het geruste gevoel dat de minste onregelmatigheid meteen wordt gesignaleerd kan je eens kijken naar een volautomatisch systeem van MoniPool.

Wolframdesign